سخن روز /
توسعه کشت گلخانه ای در شرکتهای تعاونی تولید روستایی در جهت افزایش بهره وری منابع آب و خاک
1400/01/14
 به گزارش پات مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری که در راستای ارزیابی وضعیت الگوهای نظام بهره برداری توامان آب و زمین به استان فارس سفر کرده بود  به همراه معاون خود و جمعی از مسئولین سازمان جهادکشاورزی استان، مدیران عامل شرکتهای تعاونی تولید «لپویی» و «مظفری کوار» و کشاورزان و بهره برداران منطقه، از گلخانه های تازه ایجاد شده توسط شرکت های مذکور، بازدید بعمل آورد.
به گزارش روابط عمومی مدیریت تعاون روستایی استان فارس، شرکت تعاونی تولید روستایی لپویی و شرکت تعاونی تولید مظفری کوار در استان فارس، براساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی و برنامه های دفتر نظام بهره برداری، هر یک گلخانه ای به وسعت 5 و 10 هکتار به منظور کاشت و تولید خارج از فصل سبزی و صیفی در محیط کنترل شده راه اندازی کرده اند.
حمید زارع قنات نویی در جریان این بازدید، افزایش راندمان و توسعه بهره وری منابع پایه آب و خاک را یکی از اهداف دفتر نظام های بهره برداری عنوان کرد و گفت: بهره وری شاخص های متعددی دارد که یکی از آن ها شاخص فیزیکی یا همان مقدار ماده خشک تولید شده به ازای هر مترمکعب آب است. از سویی میزان درآمدی که از طریق ماده خشکِ تولید شده به ازای میزان آب مصرفی کسب می گردد شاخص اقتصادی نامیده می شود که دومین شاخص بهره وری می باشد. لذا افزایش هر دو شاخص فیزیکی و اقتصادی منجر به توسعه بهره وری خواهد شد.
وی سه اصل «تولید اقتصادی»، «حمل و نقل ارزان» و «تعیین بازار هدف» را در تکمیل زنجیره تولید و صادرات محصولات گلخانه ای دارای اهمیت برشمرد و اظهار کرد: تولید باید اقتصادی باشد و با افزایش بهره وری از عوامل تولید (آب و خاک) محصول تولید شده ارزان باشد.
زارع ادامه داد: باید با تدوین برنامه ای از پیش تعیین شده هزینه های حمل و نقل و ترانزیت را کنترل کرد تا محصول ارزان و با کیفیت در زمان مناسب عرضه نمود. از سویی ضروری است بازار هدف، نیاز آن و زمان مناسبِ عرضه نیز از پیش تعیین و مشخص گردد تا به نتیجه غایی که افزایش و توسعه بهره وری است دست یافت.
حمید زارع در خصوص اقدامات انجام شده و برنامه های پیش رو گفت: در پروژه های عملیاتی سال 99 شاخص ها و فرآیندهای بسیار روشن و خوبی تعریف کرده ایم و با توجه به رویکرد سازمان مرکزی تعاون روستایی در خصوص افزایش بهره وری، در سال. 1400 در تمامی استانها الگوهایی را مشخص نمودیم و نیز توسعه گلخانه ها را در دستور کار قرار داده ایم تا به مدیریت بهینه بهره وری در سیستم تولید و اعتلای حداکثری آن دست یابیم.
به گفته وی توسعه گلخانه ها در حوزه شرکت های تعاونی تولید و سهامی زارعی در سال های 95 تا 99 در حدود 478 هکتار بوده است که از این مقدار 323 هکتار توسعه مربوط به سال 99 می باشد که 108 درصد افزایش نسبت به برنامه همان سال دارد. در بین استان ها، بالاترین میزانِ توسعه مربوط به استان تهران با 169 هکتار می باشد و استان های خراسان جنوبی با 51 هکتار، ایلام و فارس هریک 25 هکتار و آذربایجان شرقی با 20 هکتار توسعه در رتبه های بعدی قرار می گیرند و علاوه بر آن دو تعاونی گلخانه داران در استان های فارس شهرستان مرودشت و مرکزی شهرستان ملایر و همچنین یک کشت و صنعت گلخانه داران در استان کرمانشاه در سال 99 تشکیل شده است.
تشکیل کارگروه ویژه حمایت از تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها
در حاشیه این دو بازدید مدیران عامل شرکت های تعاونی تولید لپویی و مظفری کوار و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زرقان با بیان مطالبی در خصوص مشکلات پیش رویِ بهره برداران و کشاورزان منطقه از جمله عدم همکاری و هماهنگی لازم بین دستگاه ها حتی با وجود اخذ مجوزهای لازم، عدم ارائه تسهیلات مناسب و وجود فرآیندهای پیچیده در ارائه خدمات حمایتی، مشکلات آب منطقه، حریم راه، تمدید چاه ها و غیره خواستار حمایت از بهره برداران و کشاورزانی شدند که با آورده خودشان گامی در جهت تولید برداشته اند.
مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری در خصوص مشکلات و موانع سد راه کشاورزان و بهره برداران گفت: همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری در سال 1400 باید کارگروهی ویژه با هدف حمایت از تولید، پشتیبانی ها و رفع موانع پیش روی بهره بردارانِ کشت های گلخانه ای که سرمایه های خود را به میدان آورده اند در استان تشکیل گردد.
حمید زارع قنات نویی باتاکید بر لزوم حمایت همه جانبه از بهره برداران و سرمایه گذاران اظهار کرد: با توجه به شرایط سخت آب و هوایی کشور، خشکسالی های پی در پی و حوادث طبیعی ما می توانیم از تکنولوژی های روز در زمینه کنترل سیستم های آب و خاک بهره ببریم اما استفاده از این تکنولوژی ها نیازمند سرمایه است که در این خصوص دولت باید حمایت های لازم را به عمل آورد. از سوی دیگر برای ترویج شهرک های کشاورزی و روستایی و سیستم های گلخانه ای باید حمایت و همدلی همه جانبه صورت گیرد و اگر مجوزی صادر شد همه ذیربطان پای کار باشند تا موجب یأس و دلزدگی سرمایه گذاران و تولیدکنندگان نگردد.
قنات نویی با اشاره به اینکه 80 درصد مشکلات بهره برداران و کشاورزان باید در خود استان حل و فصل گردد عنوان کرد: رییس سازمان جهاد کشاورزی از اختیار تام برخوردار است لذا با همکاری بین مدیران استان باید موانع موجود در خود استان رفع گردد.
زارع همچنین خواستار مشخص نمودن بسته های حمایتی شد و افزود: با توجه به مجوزهای صادره باید ویژگی بسته های حمایتی مشخص شوند و تعبیرها از دستورالعمل ها و مصوبات به گونه ای باشد که مشکلات به حداقل برسند و فرآیندها برای بهره برداران تسهیل گردد.
مدیرکل دفتر نظام های بهره برداری ضمن اعلام حمایت از کشاورزان و بهره برداران کشت گلخانه ای خاطرنشان کرد: ما مسائل و مشکلات مطرح شده را جمع آوری می کنیم و طی گزارشی در جلسات آتی با مجری طرح گلخانه ها و سایر مسئولان مربوطه مطرح می نماییم و اگر مساله ای فرااستانی بود قطعا تلاش و پیگیری خواهیم کرد تا در سازمان مرکزی حل و فصل گردد.
وی در پایان از دست اندرکاران پیاده سازی سیستم های کشت گلخانه ای در استان فارس تقدیر و تشکر نمود و اظهار امیدواری کرد در آینده ای نزدیک شرکتهای تعاونی تولید روستایی فارس رتبه نخست تولیدات گلخانه ای در راستای افزایش بهره وری منابع را کسب نمایند.
تعداد مشاهده خبر855 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :5 :1
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal